Skip to content

Bosnien og Act for Life’s arbejde

Billede taget af Alea Horst

EU-kommissær Ylva Johansson var d. 18. februar på besøg i det nordøstlige område i Bosnien, hvor hun overværede de frygtelige forhold, som mennesker på flugt lever under. Ylva Johansson understregede under sit besøg, at mennesker sover på jorden og udtrykte, at hun er meget bekymret over den behandling, som finder sted ved grænsen til Kroatien. Hun siger samtidig, at forholdene er blevet forbedret. Dansk Flygtningehjælp beskriver, hvordan modtagecentre lukker i Bosnien, det betyder, at tusindvis af mennesker ender i skove og forladte huse i Bosniens bidende kulde.  Mennesker lever uden tag, under presenninger i frostvejr og med meget begrænset adgang til mad og medicinsk hjælp.

I følge vores kontakt, som arbejder for det lokale Røde Kors i Bosnien, lever der ca 10.000 mennesker på flugt i Bosnien. De lever under helt urimelige forhold og uden sikkerhed og beskyttelse. Mange af disse mennesker forsøger at krydse grænsen til Kroatien for at komme ind i EU. Når de forsøger at krydse grænsen til Kroatien, bliver de mødt af grænsevogtere, som brutalt skubber dem tilbage til Bosnien. Mennesker på flugt bliver banket, tortureret, og deres ejendele bliver berøvet af kroatiske grænsebetjente.

Danmarks rolle i Bosnien

Danmark har som respons på denne humanitære katastrofe sendt 45 millioner kroner til Vestbalkan. Pengene er øremærket projekter, som fokuserer på hjemsendelse af mennesker, som søger tilflugt, samt projekter målrettet øget grænsekontrol. Dette er stærkt problematisk, da Danmark ved økonomisk at støtte denne brutale grænsekontrol ved grænsen til Kroatien er medvirkende til tortur og vold.

I Act for Life tager vi afstand fra regeringens handling og måde at håndtere denne krise på.

Det gør vi for mennesker i Bosnien

I Act for Life udarbejde vi et åbent brev til den danske regering angående Danmarks respons på krisen i Bosnien ved grænsen til EU. Vi mener, det er stærkt kritisabelt, at Danmark ikke har sendt penge øremærket nødhjælp. Vi mener, at Danmark skal stoppe med at støtte op om tortur ved EU’s grænser. 

Igennem folketingspolitiker Kristian Hegaard stiller vi udvalgsspørgsmål til udenrigsministeren angående de 45 millioner kroner, som Danmark har sendt afsted til Vestbalkan. Vi spørger blandt andet ministeren, hvordan vi som land kan støtte op om tortur ved EU’s grænser? 

Vi formidler de seneste nyheder om situationen i Bosnien igennem vores sociale medier. 

Vi opfordrer dig til at sende e-mails til vores ministre i folketinget og til EU-parlamentet. Bed dem om at igangsætte en plan for at forbedre forholdene i Bosnien og stoppe den tortur folk møder ved grænsen til EU.

Du kan bruge dette udkast til at skrive en mail til vores ministre i Danmark.

Vi har derudover arbejdet intenst på en større indsamling til mennesker på flugt i Bosnien igennem de sidste to måneder. Vi håber meget, at det snart bliver til virkelighed, så vi kan gøre en forskel der sammen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *