Skip to content

Grækenland og Act for Life’s arbejde

Lesbos

Fredag d. 19. februar opstod endnu en ildebrand i Kara Tepe lejren på Lesbos, hvor telte brændte ned. Branden opstod pga. en varmeblæser, som satte ild til disse telte. Der meldes heldigvis ingen tilskadekomne. Brande er efterhånden opstået en del gange i lejren. Når det sker, så mister mennesker alt det de ejer. Samtidig er det et kæmpe chok for de familier, der oplever branden. Det er på grund af de forfærdelige forhold og det ringe el-system, at der opstår gnister fra gamle ledninger, som starter brandene i lejren.

En anden uhyggelig ting er, at der er konstateret blyforgiftning i Kara Tepe lejren, hvor tusindvis af mennesker bor. Det skyldes, at lejren er placeret på en gamle militærbase. 

Derudover er der planer om at bygge en ny flygtningelejr på Lesbos, som har fængselslignende tilstande, hvilket skaber bekymring for basale rettigheder.

Det gør vi for mennesker på Lesbos

Vi er i dialog med byrådspolitikere og beder dem stille et forslag i deres byråd. I forslaget foreslåes, at kommunen står klar til at tage imod børn fra Moria-lejren på Lesbos, såfremt de opnår asyl i Danmark. 

Den 14. februar var Act for Life ude og sætte plakater op i det københavnske byrum på de dertil opstillede plakatsøjler. Vores fokus var at vise de forbipasserende, hvilke forhold mennesker lever under i lejren Kara Tepe på Lesbos og forlange, at EU handler for at gøre forholdene bedre. Plakaterne kan ses og findes på flere plakatposter flere steder i København blandt andet ved Københavns hovedbanegård og ved Østerport Station. 

Hvis du går forbi, så tag gerne et billede af en plakat og del det på dit sociale medie. Læs plakaten sammen med en ven, familiemedlem, kæreste eller en anden forbigående, så vi sammen kan sætte fokus. 

Athen

Vi ved fra vores kontakter, som opererer i lejren Camp Vial på Chios, at man hele sidste måned især på den græske ø, Chios, har overflyttet flere mennesker, som opholder sig i lejren Camp Vial til Athen. Planen er at mindske kapaciteten af mennesker på Chios. Efter 14 dages ophold på et afdækket opholdssted i Athen, er det menneskenes opgave selv at finde husly eller anmode om at opholde sig i en af de opstillede lejre, som ligger i Athen.

Der er flere fortællinger fra nødhjælpsarbejdere om, at mennesker som er blevet overflyttet, børn og unge, mænd og kvinder lever på gaden, opholder sig i haver eller bor under tunneller. Samtidig har det sneet i voldsomt i Grækenland i sidste uge, hvilket har sat mennesker både i og udenfor flygtningelejre i bidende kulde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *